top of page

SPEEL & CO

2019

EST.

BLOG

Een verzameling van leuke, originele en soms grappige ideeën in een poging om ons urenlang opzoekwerk efficiënt op te slaan... En dit met anderen te delen.


Wat beter te doen in de Ardennen dan bij het zomerse hete weer verkoeling te gaan zoeken in een plaatselijk riviertje. Wij hadden ons goed voorbereid en waren de de dag ervoor al begonnen met zoeken van takken om enkele vlotjes te bouwen.


Natuurlijk is het op zich al leuk en leerrijk om vlotjes te leren sjorren, maar het leukste komt wat ons betreft erna. Er kan objectief bepaald worden wie het snelste vlotje heeft gemaakt.


Wie de meeste keren wint heeft dus het snelste vlotje gemaakt. De anderen kunnen dan troostprijzen krijgen zoals bijvoorbeeld het "mooiste vlot", het "stevigste vlot" of als de inspiratie op is, het vlot waar het verst mee kan gegooid worden :)


Dingen die we onthouden hebben:

- Zoek een riviertje met stroming, want anders gebeurt er weinig.

- Drop de vlotjes tegelijkertijd in het water, om valse starten te vermijden.

- Maak de vlotjes niet te groot of te zwaar, want dan kunnen ze minder vlot voorbij de hindernissen die te vinden zijn in de riviertjes.


Al bij al een superleuk tijdverdrijf, zowel het leren bouwen van de vlotjes, als de race.

0 weergaven0 opmerkingen

Bijgewerkt op: 24 jul. 2019


​Een kampvuur spreekt vaak tot de verbeelding van kinderen. Tijdens een dood moment beslisten we om een kampvuur te maken. Een leuke en leerrijke activiteit en bovendien helemaal niet moeilijk te maken. Beter nog, je vindt (bijna) alles in de natuur. Het start met verzamelen van de nodige materialen voor de vuurcirkel en de brandstof voor het vuur. Maar doe het verantwoordelijk! Wil je gevaarlijke situaties vermijden, dan is een goede voorbereiding noodzakelijk.

4 punten waarmee je volgens ons rekening moet houden. Zorg ervoor dat:


1) Je niet in de buurt van (licht) ontvlambare materialen vuur maakt. Zoals b.v. een droge struik, overhangende takken, droge bladeren...

2) De grond in een straal van ongeveer de hoogte van je geplande vuur brandvrij is. Dit is de vuurcirkel. 3) Boord de vuurcirkel af met stenen of met ander niet-brandbaar materiaal. Je kan dit ook doen door bijvoorbeeld een geul rond de vuurcirkel te graven, of aarde in een cirkel op te hopen rond de vuurcirkel.

4) Je altijd blusmaterialen bij de hand hebt. Water en zand kunnen hier allebei goed voor gebruikt worden.


Vervolgens verzamel je verschillende soorten brandbaar materiaal die droog genoeg zijn om het vuur aan te maken. Je onderscheidt hierbij 3 soorten. Klein snel ontbrandbaar materiaal zoals droge bladeren. Kleinere takjes, die het startende vuur aan houden tot de dikkere takken vuur vatten. De dikkere takken zijn de uiteindelijke brandstof voor je vuur, die je ook geregeld zult moeten aanvullen om het vuur aan te houden, dus zorg voor voldoende voorraad...


Voor meer informatie zie ook:

2 weergaven0 opmerkingen

Bij ons in de straat staan enkele boompjes. De onverharde ruimte rond deze bomen zijn vaak vuil, kaal en dus onaantrekkelijk. Daarom probeerden we daar met een proefprojectje even verandering in te brengen. Als het lukt kunnen we een namiddagje op stap met de kinderen om hier en daar pompoenen te planten. Pompoenen voor iedereen!

Belooft leuk te worden met Halloween


Wordt vervolgt...

1 weergave0 opmerkingen
1
2
bottom of page